Met spoed nieuw talent nodig?    |    Bel direct:  +31 (0)85 0656 940
Tags: nieuwe baan, sollicitatie, tips

De dag is aangebroken. Vandaag is de dag dat je op sollicitatiegesprek gaat voor de baan die je graag wilt hebben. Voor de meesten een spannend moment, maar met een goede voorbereiding en onderstaande tips kun je vol goede moed je sollicitatiegesprek ingaan.

De voorbereiding.
Allereerst komt de voorbereiding. Er zijn een aantal dingen die je voorafgaand aan het gesprek al gedaan moet hebben. Het is bijvoorbeeld van groot belang dat je jezelf goed hebt ingelezen. En hiermee wordt natuurlijk niet alleen in de vacature bedoeld, maar ook in het bedrijf zelf. Dit is voor jezelf belangrijk, omdat je een afweging moet maken of je jezelf ziet werken binnen het bedrijf, maar ook voor het sollicitatiegesprek is het belangrijk. Een sollicitant die wel de vacature uit zijn of haar hoofd kent maar verder niet goed weet wat het bedrijf doet, maakt geen goede indruk. Dus, lees je van tevoren goed in in het bedrijf. Wat doet het bedrijf allemaal, hoe doen ze dat, hoe is het bedrijf ontstaan, hoe zien de toekomstplannen eruit, al deze aspecten zijn nuttig om eens door te nemen voor zover dat mogelijk is. Een goed ingelezen sollicitant scoort pluspunten tijdens het sollicitatiegesprek. Ook kun je zelf al wat vragen opstellen die je wilt stellen tijdens het gesprek. Een tweede deel van de voorbereiding is de persoonlijke verzorging. Zorg voorafgaand aan het gesprek dat je er verzorgd uit ziet. Dit doe je door genoeg uren slaap te hebben voorafgaand aan de dag van het gesprek, jezelf ’s ochtends te scheren/wassen/nagels te lakken/etc. Ook is het handig om eens bij het bedrijf te gaan kijken voorafgaand aan de dag van het gesprek. Rijd er eens heen zodat je weet hoe je er moet komen, en als je dat doet kijk dan ook eens hoe de mensen zich binnen het bedrijf kleden, zodat je op de dag van het gesprek daar op in kan spelen. Een laatste ding wat handig is om van tevoren te regelen is een geprinte versie van je Cv en motivatiebrief (en indien nodig je diploma’s). Deze neem je mee naar het sollicitatiegesprek, ook al heb je deze natuurlijk al van tevoren opgestuurd naar het bedrijf. Hiermee laat je zien dat je goed voorbereid komt opdagen op het gesprek.

Het gesprek.
Het is ten eerste natuurlijk vanzelfsprekend dat je op tijd moet komen, het liefst zelfs iets te vroeg. Meld je aankomst en wacht rustig af tot je opgehaald wordt. Zodra je opgehaald wordt door degene die met jou het gesprek gaat voeren stel je jezelf netjes voor. Een goede handdruk is daarbij van belang. Het is de kunst om je handdruk af te stemmen op de persoon tegenover je. Bij een oudere dame knijp je natuurlijk zachter dan bij een boom van een kerel. De tijdsduur van de handdruk is ook van belang. Als je te kort knijpt, kan dat een nerveuze en contactschuwe indruk maken. Als je te lang vasthoudt, kan dat dominant overkomen. Je moet dus een goede balans daartussen vinden. Ook is het hierbij van belang goed oogcontact te maken met je gesprekpartner(s). Zodra het gesprek eenmaal begint zal er waarschijnlijk eerst een introductie komen van degene waar je het gesprek mee voert. Luister aandachtig en wacht rustig af tot jou iets gevraagd wordt. Neem een open houding aan en knik/zeg af en toe ‘ja’ als bevestiging dat je de andere persoon volgt. Dit wordt ook wel verbaal volgen genoemd. Ook is het handig om aantekeningen te maken gedurende het gesprek. Door alle spanning wil je nog wel eens dingen vergeten dus is het handig als je de belangrijkste punten van het gesprek nog eens na kunt lezen. Een andere tip is dat als jou iets wordt gevraagd over bijvoorbeeld je Cv, eerdere werkervaringen, ambities, etc., je dan moet proberen rustig te praten en niet te snel alles eruit gooit. Dan komt de informatie die je wilt geven veel duidelijker over en zal degene tegenover je een beter beeld van je kunnen schetsen. Neem je tijd om een goed geformuleerd antwoord te geven op de vragen die er gesteld worden. Probeer ook om tijdens je antwoorden positief te zijn. Heb het niet alleen maar over hoe vervelend je vorige werkgever was, maar probeer juist over de positieve dingen te praten. Natuurlijk kan je wel aangeven waarom iets minder positief was, maar blijf daar niet in hangen. Ook is het goed om vragen te stellen. Dit komt geïnteresseerd over en buiten dat voorziet het jou ook gewoon van meer informatie. Een laatste tip is om aan het eind van het gesprek te vragen hoe de procedure verder verloopt en hier eventuele afspraken over maakt. Hierdoor weet je waar je aan toe bent en wat er eventueel nog van je verwacht wordt.

Wanneer je gebruik maakt van bovenstaande tips zal het sollicitatiegesprek een stuk gemakkelijker verlopen en zal je meer punten scoren bij degene waarmee je het gesprek hebt gehad.

 

Beeld team Highway Jelle

Deze blog is geschreven door Jelle Dodeman.
https://www.linkedin.com/in/jelle-dodeman-b58061a5/