Met spoed nieuw talent nodig?    |    Bel direct:  +31 (0)85 0656 940
Tags: nieuwe baan, werkdag

Voor iedereen blijft de eerste werkdag een spannende ervaring. Zal ik goed in de groep liggen? Zal ik de werkzaamheden snel onder de knie hebben? Zal ik het naar mijn zin hebben op de werkvloer? Allemaal vragen die voorafgaand aan je eerste werkdag door je hoofd kunnen schieten. Maar hoe kom je nou die eerste werkdag goed door? In deze blog delen wij onze tips en ervaringen.

Zorg dat je goed bent voorbereid

Er zijn een aantal zaken die je al voor je eerste werkdag kunt doen. Maak bijvoorbeeld je lunch alvast klaar de avond van tevoren, kies je kleding alvast uit (passend bij de bedrijfscultuur), check je reistijd en maak eventueel een proefrit. Daarnaast kun je je nog eens goed inlezen in het bedrijf en een aantal vragen voorbereiden om leergierig en geïnteresseerd over te komen. Zorg overigens ook dat je genoeg uren slaapt voor je eerste werkdag, zodat je genoeg energie hebt. Al deze zaken zorgen ervoor dat je goed voorbereid kan beginnen op je nieuwe werkplek.

Op de dag zelf

Sta op tijd op, zodat je niet hoeft te haasten. Daarmee voorkom je dat je gestrest aan een dag begint die sowieso al spannend is. Zorg na het opstaan voor een goed en voedzaam ontbijt, zodat je genoeg energie hebt (je weet tenslotte nog niet hoe laat je precies kan lunchen). Als je eenmaal de deur uitgaat, houd dan rekening met files, vertragingen, etc. Een kwartiertje te vroeg arriveren op je werk is alleen maar een goed teken.

Eenmaal gearriveerd

Wanneer je bent gearriveerd op je nieuwe werk, dan meld je je aankomst en wacht je geduldig af tot dat iemand je ophaalt. Zet je telefoon op stil, appjes en e-mails kunnen wel even wachten tot een later moment. Neem een proactieve houding aan en wees niet verlegen/afwachtend. Degene die je rondleidt zal je hoogstwaarschijnlijk ook je nieuwe werkplek en collega’s laten zien. Neem vooral voor dat laatste even de tijd. Een goede band met je collega’s is van belang voor de samenwerking en sfeer binnen het bedrijf. De eerste periode zullen je collega’s je ook vooral beoordelen op je persoonlijkheid. Je vakbekwaamheid hebben ze tenslotte nog niet kunnen zien. Accepteer dan ook vooral lunchverzoeken en borrels als je daarvoor wordt uitgenodigd. Luister tijdens de rondleiding goed naar wat er gezegd wordt en maak indien nodig aantekeningen. Tijdens zo’n eerste dag krijg je veel informatie te verwerken en door de spanning wil je die nog weleens vergeten. Thuis kun je je aantekeningen dan nog eens rustig doornemen. Zodra je je werkplek toegewezen hebt gekregen kun je jezelf gaan installeren. Kijk even om je heen wat er allemaal beschikbaar voor je is en wat je graag nog zou willen zien. Vraag om hulp als je ergens niet uitkomt. Naast dat dit volkomen logisch is tijdens je eerste werkperiode, voorkomt het ook dat je te lang bezig bent met zaken die snel opgelost kunnen worden. Uiteraard kun je ook je eigen hulp aanbieden aan jouw nieuwe collega’s om een goede band te creëren. Ga tenslotte niet later/vroeger naar huis dan er van je wordt verwacht. Overwerken op je eerste dag is helemaal niet nodig, en te vroeg weggaan wekt misschien een slechte indruk. Bespreek aan het eind van je dag met je leidinggevende hoe het is gegaan op je eerste dag en hoe laat je de volgende dag weer wordt verwacht.

Na je werkdag

Zorg ervoor dat je na je eerste werkdag geen belangrijke afspraken hebt. Ga thuis lekker op de bank zitten en laat alles eens goed bezinken. Deel je ervaringen met vrienden of familie. Voor de rest: relaxen. Er volgt tenslotte de dag erna een nieuwe werkdag.

Do’s and Don’ts

  • Kom op tijd en zorg dat je goed bent voorbereid;
  • Neem een open en actieve houding aan;
  • Stel vragen en maak aantekeningen;
  • Haal adem en houd je hoofd koel;
  • Vraag vooral niet hoe laat de lunch is;
  • Zit niet constant op je telefoon;
  • Wees niet verlegen;
  • Laat geen rommel achter.

Met deze tips kom je je eerste werkdag ongetwijfeld goed door en zal je zien dat je je van te voren misschien veel drukker hebt gemaakt dan nodig was.

 

Beeld team Highway Jelle

Deze blog is geschreven door Jelle Dodeman.
https://www.linkedin.com/in/jelle-dodeman-b58061a5/